måndag 21 maj 2012

En Boforssocialist på krigsstig mot Kuba


Av Jorge Capelán.

ETC.se har givit ut ett helt nummer om Kuba. Titeln säger allt: Kommunismens sista suck. Suck, ja.



Eftersom min ursprungliga kommentar till Ehrenbers utbrott mot Eva Björklund och mot Svensk-Kubanska Föreningen fick kortas ner till 1400 tecken och flera viktiga punkter fick strykas väljer jag att återge den i sin helhet:

Vem i Svensk-Kubanska föreningen har någonsin hävdat att "omställningen på jorden ... (är) ... en fråga om minskad ekonomi, minskad energi, minskad produktion"?

Jag sitter inte längre i Svensk-Kubanska Föreningens styrelse, men jag kan intyga om att vi, så länge jag har varit med i organisationen, aldrig någonsin har påstått att Kuba stod för en modell av minskad ekonomi (jag antar att du menar tillväxt), energi och produktion. Det handlar snarare om jämvikt, dvs att de fattiga länderna måste växa mycket mer och att de rika länderna måste dra ner på sin konsumtion. Det handlar om att prioritera vad som är värt att producera, och de handlar naturligtvis att ställa sig frågan om hur man producerar. Det handlar om en utveckling som sätter människorna och miljön främst, men vi har aldrig sagt att kubanerna ska finna sig i att inte kunna skaffa sig en laptop eller köra en ny bil, osv - det är USA genom blockaden den främsta faktorn att de inte får göra det.

Kuba använder olja, och lär behöva ännu mera olja i framtiden. Gudskelov har landet det, också. Det betyder naturligtvis inte att Kuba inte försöker använda oljan så effektivt som möjligt och på sikt sluta använda olja och förlita sig helt på förnyelsebara källor.

I Nicaragua där jag bor, och jag måste säga att vi är väldigt inspirerade av Kuba, ligger beroendet av olja för framställningen av el på ca 60%. Innan sandinisterna kom till makten 2007 låg oljeberoendet på 80%. Målet för nästa år är att 51% av all el ska komma från förnyelsebara källor, och 2017 ska endast 20% av all energi framställas från olja. Nicaraguas förnyelsebara källor är geotermiska kraftverk, vindkraftverk, vattenkraftverk och solkraftverk. Det är samma filosofi överallt bland ALBA:s länder: använd oljeintäkterna för att göra de nödvändiga investeringarna som gör det möjligt att ställa om till en ekonomi fri från oljan.

Nu är det så att Kuba har gott om solljus och vind, men eftersom landet är en ö i Karibien delar samma problematik som alla sina grannar: en allvarlig brist på sötvatten. Detta inte på grund av socialismen, utan bla på grund av hundratals år av exportjordbruk på bekostnad av skogarna, osv. Kuba kan inte bygga stora vattenkraftverk som tex Sverige, vilket gör att det krävs extra stora investeringar och en extra noggrann planering av allt som görs. Naturligtvis försvåras investeringarna av blockaden.

Johan, du är ekonom, du vet vad det är att fiffla med siffror, du har själv skrivit böcker om det och påtalat nyliberalernas knep osv, så försök inte nu.

Du skriver att Kuba importerar "80 procent av den mat staten ransonerar och människor köper genom staten" när det rör sig om pengar, inte om fysiska varor. 80 procent av matimporten är inte 80 procent av all mat som konsumeras i landet, eftersom ett kilo mat producerad på Kuba har inte samma pris som ett kilo mat som betalas i dollar till världsmarknadspriser. Dessutom är de "världsmarknadspriser" som gäller för Kuba inte samma priser som gäller för världens övriga länder tack vore blockaden.

I april 2011 meddelade chefen för importföretaget Alimport att Kuba importerade 80% av total 1500 miljoner dollar landet spenderar i livsmedel. De viktigaste varor Kuba importerade då var: vete, majs, pulvermjölk och sojaderivat, vilka står för 73% av all matimport. Jag vet inte varifrån du har hämtat uppgiften att Kuba importerar exempelvis kött. Vete växer inte på Kuba, i varje fall inte i en sådan utsträckning som gör det ekonomiskt att producera. Pulvermjölk? Få USA att häva blockaden så kommer du att ganska snart se en massa pulvermjölksfabriker på Kuba.

Att det finns ineffektivitet i systemet, att det inte finns korruption och en massa absurda bestämmelser? Jag befarar i så fall att du har upptäckt isvattnet. Det är klart att det finns ineffektiviteter, och det är klart att det är svårt. Vem sade att det skulle vara enkelt att bygga upp socialismen i en ekologisk riktning? Just nu är alla i Kuba i full färd med att organisera jordbrukskooperativ, osv, och det märks att det blir bättre.

Jag vet inte om FN har sagt att 1,3 miljoner kubaner svalt efter orkanerna 2008. Jag kan bara säga att jag var där vid den tidpunkten, både i Holguin, den mest drabbade provinsen, och i Havanna i ett vanligt bostadsområde. Orkanerna (3 stycken på ett år!) förstörde hundratusentals hus. Förödelsen var att jämföra med en kärnvapenexplosion, och jag kan tänka mig att FN sade att det var risk för svält, vilket också skulle hända i Sverige om en liknande katastrof drabbade det. Men jag såg inga tecken på svält. Tvärtom, alla barn och ungdomar jag träffade på bussen eller på gatan val välnärda - och de allra flesta var vältränade. Jag såg inga människor, vare sig unga eller gamla, som var undernärda. Det rådde brist på grönsaker, eftersom hela skördar hade förstörts och visst, det var svårt att få tag på vissa livsmedel, med det rådde absolut ingen svält. Vill du se svält får du resa ner till Centralamerika någon gång du har tid.

Du skriver på ett ganska slarvigt sätt att kubanerna köper billig olja från Venezuela i utbyte mot tjänster och att de nu är rädda för att Chavez ska dö. Arrangemanget heter ALBA, ett integrationsprojekt som omfattar 70 miljoner latinamerikaner med syftet att uppnå en ömsesidig utveckling utanför kapitalismen. De länder som ingår i ALBA samarbetar med syftet att bl.a. bekämpa fattigdomen och uppnå matsuveräniteten. I ALBA ryms en massa olika projekt, från den virtuella valutan SUCRE till en gemensam utvecklingsbank och en regional försvarsskola (alla dessa projekt befinner sig i verksställningsstadiet). Här i Nicaragua finns en massa kubaner som hjälper oss inom alla tänkbara områden, inte minst sjukvården, och det finns nicaraguaner som hjälper kubanerna att bygga upp sina kooperativ och sitt eget system för självförvaltning. Du ska veta att ALBA är Fidels idé, inte Chavez.

Vad vi i Latinamerika håller på med är ett gemensamt projekt som respekterar varje lands identitet utan att för den skull göra avkall på att bygga socialismen. Du betraktar Kuba som ett isolerat fenomen och ritar upp en sorglig karikatyr av landet, vilket är synd, mest för den svenska vänsterns skull, inte för Kuba. Det vore en stor tragedi om Chavez dog, men vi är flera miljoner här nere som tror att mänsklighetens framtid ligger i socialismen, inte i kapitalismen. Vi bryr oss inte om små sekter i den rika världen som betraktar sig själva som höjden på den mänskliga utvecklingen men saknar ett seriöst svar på hur deras länder skall göra sig fria från exporten av vapen som dödar miljoner oskyldiga ute i den fattiga bushen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar